Program

Edukacijski program „fra Špiro Marasović“

PRIJAVNI OBRAZAC

Udruga Docat Centar Split u suradnji s Papinskim sveučilištem sv. Tome Akvinskog, Angelicum u Rimu, osmislila je i provodi edukacijski program za mlade u tri modula: politika, ekonomija i civilno društvo. Program je utemeljen na socijalnom nauku Crkve (SNC) te na primjeni načela i vrijednosti SNC-a u tri navedena područja javnog interesa. Ovu jesen se provodi besplatan pilot program koji kombinira sva tri modula, no, na proljeće 2023. godine će se organizirati provedba programa u sva tri modula koji će trajati čitav ljetni semestar.

Program je usmjeren mladima (do 30 godine života) koji žele steći dodatna znanja i vještine – nadasve kritički uvid u suvremenu politiku, ekonomiju i društvo u cjelini, utemeljen na uvidima pape Franje i pokojnog fra Špira Marasovića. Mladi mogu biti studenti, aktivisti, radnici ili poduzetnici, članovi političkih stranaka, ali u svakom slučaju moraju biti zainteresirani za cjeloživotno obrazovanje i ulaganje u sebe.

Edukacijski program za mlade, poduzetnike, studente, aktiviste, političare i one koji bi to sve htjeli biti na jedan autentično katolički način. Program traje 12 sati a izvodi se u mjesec dana od 14. studenog do 21. prosinca 2022. godine. Prijave se vrše putem online obrasca ili putem maila: docatcentarsplit@gmail.com

Ovaj program je moderan, dinamičan, multi-modularan te utemeljen na socijalnom nauku Crkve – a kao takav predstavlja odaziv mladih na poziv pape Franje da se snažnije i relevantno uključe u društvena kretanja, ekonomiju, ekologiju, politiku i javnu sferu društvenog života. Ovaj program osposobljava mlade za kritičku analizu suvremenog društva, motivira ih na osobno obraćenje i promišljanje vlastite uloge i doprinosa u društvu.

Ovaj citat pokojnog fra Špira o političkom angažmanu katolika, jasno sumira smisao i cilj ovoga edukacijskog programa:

„O odnosu kršćana i politike govore jasno i jednoznačno svi koncilski i postkoncilski socijalni dokumenti Crkve. Sukladno tim dokumentima kršćani ne samo da se smiju baviti politikom, nego se u demokratskom društvu oni njome i moraju baviti. U demokratskom društvu, naime, političko djelovanje nije toliko vlast nad drugima koliko aktivna skrb oko općega dobra, do kojega se dolazi demokratskim načinom ostvarivanja vlastitoga interesa usklađenog s interesima svih ostalih.“

Na kraju je važno naglasiti i riječi pape Franje koji nas sve skupa poziva da zajedno s njim gradimo bolju budućnost veća sada i ovdje.

MLADI!

„Vi ste nositelji nade. Vi, istina, živite u sadašnjosti, ali ako gledamo budućnost, vi ste vrsni graditelji budućnosti, pripravljate budućnost. Postanite graditelji budućnosti.“

No, kako bismo se mogli odazvati Papinom pozivu, potrebno je osposobiti sebe, steći znanja i kompetencije kako bismo bili na visini zadatka i na taj način uspješno ga ispunili.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Docat Centar Split           

OIB: 48518816162 

IBAN: HR4023900011101325123 (HPB)